Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Investments and Finance



ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ


Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο είναι συνδυασμός επενδυτικών επιλογών που σκοπό έχει τη διασπορά του επενδυτικού κινδύνου μεσώ της κατανομής κεφαλαιών σε διαφορες μορφές επένδυσης.

Εξαιτίας των συνεχόμενων εναλλαγών παγκοσμίως, για να έχει ένα χαρτοφυλάκιο επιτυχή και σωστή διαχείρηση θα πρέπει να παρακολουθείται και να αποτιμάται σε καθημερινή βάση. Το ορθότερο είναι η διαχείρηση χαρτοφυλακίου να γίνεται απο ειδικούς και εξειδικευμένους καθώς η συχνή πολυπλοκότητα πολλών επενδυτικών προιόντων όπως π.χ τα hedge funds,τα funds of funds** και τα Αμοιβαία Κεφάλαια απαιτεί υψηλού επιπέδου γνώσεις των διαχειριστών.

Ο αρχικός σχεδιασμός του χαρτοφυλακίου εξαρτάται απο το προφίλ του εκάστοτε επενδυτή.Υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες επενδυτών ανάλογα με τον κίνδυνο που θέλουν να αναλάβουν.Τα 3 αυτά προφίλ είναι :


Συντηρητικός επενδυτής.Το χαρτοφυλάκιο του συντηρητικού επενδυτή απαρτίζεται κυρίως απο τοποθετήσεις σε καταθετικά προιόντα και προθεσμιακές καταθέσεις,ομόλογα,αμοιβαία κεφάλαια εγγυημένου κεφαλαίου και σε πολύ μικρό βαθμό απο μετοχικές αξίες υψηλής μερισματικής αξίας και απόδοσης.Το συντηρητικό χαρτοφυλακιο είναι κατάλληλο για επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν την ανάληψη χαμηλού ή μηδαμινού επενδυτικού κινδύνου και στοχεύουν στην επίτευξη ικανοποιητικής απόδοσης.


Μετριοπαθής επενδυτής.Ο μετριοπαθής επενδυτής συνήθως επιλέγει ισορροπημένη επενδυτική πολιτική με κατανομή σε καταθετικά προιόντα και προθεσμιακές καταθέσεις,ομόλογα,αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.Η διαφορά του ισορροπημένου χαρτοφυλακίου απο το συντηρητικό έγκειται ως προς το ποσοστό κατανομής των επενδυτικών αξιών.Για παράδειγμα, μικρότερη επιλογή σε σταθερό εισόδημα και μεγαλύτερο ποσοστό σε ομόλογα και μετοχικές αξίες.Ένα μεσαίου ρίσκου χαρτοφυλάκιο είναι κατάλληλο για επενδυτές οι οποίοι αποσκοπούν σε ανάληψη μετρίου επενδυτικού κινδύνου και επίτευξη σημαντικής απόδοσης.


Επιθετικός επενδυτής.Ο επιθετικός επενδυτής επιλέγει σε λιγότερο ποσοστό αξίες σταθερού εισοδήματος (καταθέσεις κλπ) και προτιμάει να τοποθετήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του επενδυτικού του κεφαλαίου σε μετοχικές αξίες,αμοιβαία κεφάλαια με επιθετικό προσδιορισμό και τοποθετήσεις σε hedge funds* ή equity funds***.Ο δυναμικός ή επιθετικός επενδυτής αναλαμβάνει αυξημένο κίνδυνο,με στόχο την επίτευξη όσο τον δυνατόν μεγαλύτερης και υψηλότερης απόδοσης.




ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ :


Hedge Funds = Κερδοσκοπικά κεφάλαια ή ιδρύματα επενδύσεων με κερδοσκοπικό προσανατολισμό


Funds Of Funds = Κεφάλαια που επενδύουν σε επιμέρους επενδυτικά κεφάλαια ή Αμοιβαία Κεφάλαια ή Μετοχικά/Ομολογιακά καλάθια.


Equity Funds = Κεφάλαια που συνήθως επενδύουν σε εξαγορές εταιριών με χαμηλές αποτιμήσεις και όταν μετά απο ορισμένο χρονικό διάστημα η αποτίμηση μιας εταιρίας ανέβει την πουλάνε με το δυνατότερο πιθανό κέρδος.




counter

Δεν υπάρχουν σχόλια: